Pelaksanaan Kanun Jenayah Syariah (Hudud) – Kajian membuktikan rakyat Kelantan bersikap positif

Oleh: Dr Wan Nik Wan Yussof, Pengarah Pusat Kajian Strategik Negeri Kelantan

RUU KJSKanun Jenayah Syariah II Negeri Kelantan (KJS) diluluskan pada 25 November 1993, usaha ke arah realiti tetap berjalan. Perkembangan terbaru ialah kerajaan Negeri Kelantan telah membentuk Jawatankuasa Teknikal Pelaksanaan KJS ini seperti yang diumumkan Menteri Besar ketika itu, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat pada 7 Oktober 2011.

Selepas pilihan raya umum 2013, inisiatif baru terus diambil, selain meneruskan usaha jawatankuasa teknikal, ia turut dibekalkan bajet sebanyak RM 1 juta untuk persiapan dan prasarana jawatankuasa teknikal.

KJS - Sidang Dun

Ia diikuti dengan perkembangan positif ekoran sidang Dewan Negeri Kelantan (4-6 Mac 2014) yang menyaksikan komitmen bersama pihak Kerajaan Negeri dengan pihak Ahli Dewan Negeri (Adun) kalangan Barisan Nasional. Kemudian mendapat respons positif Kerajaan Pusat melalui Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin (MStar Online: 27 April 2014) dan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom (UtusanOnline: 2 Mei 2014).

Sehubungan itu, mesyuarat Perhubungan PAS Negeri Kelantan ( 14 Mei 2014) berpandangan perlunya satu kajian bagi mengukur tahap sokongan rakyat terhadap inisiatif terbaru Kerajaan Negeri berhubung pelaksanaan KJS. Tugas kajian itu dimandatkan kepada Setiausaha Politik Menteri Besar Kelantan (Pejabat Menteri Besar)bersama-sama Pusat Kajian Strategik Negeri Kelantan.

Sehubungan itu, kajian tersebut telah dijalankan pada 25-31 Mei 2014 lalu. Tujuannya adalah bagi mendapat maklum balas rakyat Kelantan atas inisiatif Kerajaan Negeri pada masa ini berhubung pelaksanaan KJS. Sekaligus ia menjawab tiga permasalahan, iaitu sejauh mana keyakinan rakyat kepada usaha pelaksanaan KJS setelah 20 tahun diluluskan Dewan Negeri Kelantan; apakah tahap kepercayaan terhadap usaha semasa Kerajaan Negeri Kelantan; dan apakah langkah penambahbaikan pendekatan pelaksanaan KJS menuju realiti?

Rakyat paling setuju

Kajian yang dijalankan menggunakan pendekatan Sistem Pesanan Ringkas (SMS) kepada responden yang dipilih daripada 24 Dun (tiga kategori – bandar, pinggir bandar dan pedalaman) yang dibahagikan kepada dua SMS. Pertama untuk 12 Dun dengan SMS-1 berbunyi:

“Selepas 20 tahun, sekarang Kanun Jenayah Syariah(Hudud) Kelantan menuju realiti. Setuju/Tidak?” – Pejabat Menteri Besar.

Kedua untuk 12 Dun lagi dengan SMS-2 berbunyi:

“Untuk pastikan Kanun Jenayah Syariah(Hudud) Kelantan dapat dilaksanakan perlu kerjasama Kerajaan Pusat. Setuju/Tidak?” – Pejabat Menteri Besar.

Bagi 12 Dun pertama ia melibat 77,382 dikirim SMS-1 dan responden yang menjawab ialah seramai 5,395, tetapi yang sah mengikut tujuan kajian hanya 5,284. Penemuanya adalah seperti mana Jadual 1 yang berikut:

Kajian EJS1

Ternyata pola setuju amat tinggi (keseluruhan 97.94%), menunjukkan tahap keyakinannya amat tinggi di atas usaha yang diambil Kerajaan Negeri pasca 20 tahun.

Demikian pula, bagi 12 Dun kedua ia melibat 78,756 dikirim SMS-2 dan responden yang menjawab ialah seramai 4,259, tetapi yang sah mengikut tujuan kajian hanya 3,656. Penemuanya adalah seperti mana Jadual 2 yang berikut:

Kajian EJS2Ternyata pola setuju agak tinggi (keseluruhan 85.84%), menunjukkan tahap keyakinannya agak tinggi di atas usaha yang diambil Kerajaan Negeri bekerjasama dengan Kerajaan Pusat bagi menyelesaikan proses pelaksanaan yang tertangguh itu.

Petanda positif

Justeru tahap keyakinan dan persetujuan daripada kajian ini (bagi kedua-dua SMS) menunjukkan nilai purata bersetuju ialah 91.89%. Ia suatu petanda positif mewakili sikap dan harapan rakyat Kelantan.

Sehubungan itu, beberapa perakuan atau cadangan yang perlu diambil perhatian oleh Kerajaan Negeri Kelantan demi KJS (Hudud) ini menuju realiti. Paling utama seperti masa hasrat majoriti rakyat Kelantan ialah inginkan usul meminda Akta 355 dan mana-mana Akta atau Perkara yang berkaitan hendaklah diteruskan.

Demikian juga, usul “private member bill” bagi mendapatkan hak mengikut Perkara 76A untuk membolehkan Kelantan menguatkuasakan KJS di negeri ini. Sehubungan itu, bagi memastikan aspek teknikal dan prasarana pelaksanaan, maka Kerajaan Kelantan hendaklah menambahkan bajet bagi tahun 2015 bagi persiapan pelaksanaan KJS di Kelantan.

Rumusan ringkas hasil kajian ini telah menjawab sedikit sebanyak tohmahan sesetengah pihak yang kononnya pelaksanaan KJS berada di persimpangan dan diragui oleh sebahagian masyarakat. Realitinya, penemuan positif ini bakal menambahkan dorongan untuk Kerajaan Kelantan di bawah kepimpinan Menteri Besar, Ustaz Dato’ Ahmad Yakob terus melangkah ke hadapan merealisasi cita-cita pada 2015 sebagai tahun pelaksanaan (fasa pertama) perundangan jenayah menurut Islam.